Składniki:
boczniaki 1 kg,
jajka "L" 3 sztuki,
olej rzepakowy 1 łyżeczka,
sól ziołowa 3/4 łyżeczki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
mąką pszenna 1/2 szklanki,
tarta bułka 1,5 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać
boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy na patelni
smażyć na rumiano z każdej strony, delikatnie obracać na patelni, odkładać na ręcznik papierowy
można podać z ziemniakami, surówką lub same na kolację z tostami - kotlety z boczniaków są naszą ulubioną wersją na potrawę z tych grzybów, lubimy zjeść i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!