5.11.2017

boczniaki jak kotlety w panierce...

Składniki:


boczniaki 1 kg, jajka "L" 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba

jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać

boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy na patelni

smażyć na rumiano z każdej strony, delikatnie obracać na patelni, odkładać na ręcznik papierowy

można podać z ziemniakami, surówką lub same na kolację z tostami - kotlety z boczniaków są naszą ulubioną wersją na potrawę z tych grzybów, lubimy zjeść i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!