8.11.2017

jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką...

Składniki:

łopatka świeża 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kalarepka 1 sztuka większa, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, sól morska 1 łyżeczka, papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki, woda 4 szklanki, śmietana 18% 1/2 szklanki, mąka kukurydziana 3 łyżki, koperek mrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego

świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas

dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas

wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa

śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek

podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!

#myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar "zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)


najlepszy jest do tej potrawy garnek z pokrywką Silverstone 24 cm AMBITION, który nie przypala dna - "zobacz TUTAJ silverstone"


Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!