Składniki:
ciemne winogrona mocno dojrzałe 4 kg,
woda 1,5 litra,
czekolada gorzka 100 gram,
cukier 3/4 kg,
żelfix 3:1 1 opakowanie
zawsze owoce gotuję bez cukru w szybkowarze i owoce nie przpalają się do dna garnka = kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać, obrywać owoce do garnka szybkowara
do garnka szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić
porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce
do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając
przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia
przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - domowy dżem z ciemnych winogron z czekolada jest najlepszym dodatkiem do naleśników, tostów, bułki z masłem.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!