Składniki:
50 dag wątróbka z kurczaka,
1 pęczek włoszczyzna,
2 sztuka cebula,
1 duża papryka czerwona,
1 sztuka kostka rosołowa,
1 szklanka wody,
- ile potrzeba oliwa lub olej,
- do smaku maggi,
2 łyżeczki pieprz świeżo mielony,
- do smaku sól morska,
- ile potrzeba mleko do moczenia,
- ile potrzeba mąka żytnia do obsypania,
- szczypta kurkuma mielona
wątróbkę oczyścić z błon i żyłek i na noc do lodówki zalaną mlekiem ze szczyptą kurkumy
umyta i obrana włoszczyzna, wszystko rozdrobnić w robocie - paprykę pokroić w kostkę - cebulę pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć na złoto - dodać do cebuli paprykę i warzywa i podsmażać
wątróbkę opłukać z mleka i na sito, gdy obeschnie obsypać ją w żytniej mące - do warzyw dodać szklankę wody i kostkę rosołową i dusić do odparowania wody, na koniec dodać pieprz
wątróbki dobrze usmażyć pod koniec daję trochę maggi, reszta przypraw jest w warzywach
my lubimy zjeść z pieczywem na kolację.....
SMACZNEGO!!!!
Ale fajnie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrawda jest taka, że za wątróbką to nie każdy przepada. Ja również jak smażę i duszę ją to najpierw owijam w mące https://basiazsercem.pl aby nabrała odpowiedniego smaku. Wtedy tak oprawiona wątróbka smakuje wyśmienicie i oczywiście musi być podawana z cebulką. Mniam palce lizać :)
OdpowiedzUsuńWątróbkę bez mąki czasem usmażę tak na szybko na maśle, nie raz w kurach wiejskich jest wątróbka, serce,żołądek i wtedy ją smażę i tylko sól i pieprz...pozdrawiam
Usuń