11.11.2012

gulasz z karkówki w przyprawie l`orange i miodem...

Składniki:


50 dag karkówka bez kości, 4 łyżki masło do smażenia, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka sól himalajska Royal Brand, 1 torebka przyprawa l`orange Royal Brand, 4 łyżki miód wieloowocowy,1 pomarańcza drobno pokrojona bez skórki i pestek, 2 szklanki woda, - do smaku maggi

karkówkę pokroić w kostkę i obsypaną mąką na maśle klarowanym dobrze zrumienić, do smaku dodać pieprzu i sól himalajaską

do mięska wsypać przyprawę l`orange - miód - drobno pokrojony owoc pomarańczy- 2 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa około 30 minut co jakiś czas mieszając i aby część wody odparowała - do smaku można dodać maggi

smaczny gulasz z nutą pomarańczy i miodu do ziemniaków, ryżu lub z bagietką.......
SMACZNEGO!!!!


przyprawę KURCZAK L`ORANGE użyłam do karkówki - eksperyment z dodaniem pomarańczy i miodu się smacznie udał....

skład przyprawy: cebula, marchew, por, tymianek, seler, skórka pomarańczowa, cukier

nie zawiera glutaminianu sodu - bez soli - naturalne składniki - opakowanie50 gram

zalety: smaczne połączenie składników, możliwość łączenia z różnymi mięsami, łatwość przyrządzenia

wady: dla mnie brak

Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie, Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej - Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi, im bardziej różowy kolor to tym więcej żelaza znajduje się w danej soli

1 komentarz:

  1. Ciekawa ta przyprawa. Nie słyszałam o niej. Nie sądziłam że skórkę pomarańczową można dać do mięsa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!