CIASTO KRUSZONKA: 2 sztuki jajka, 1/2 kostki tłuszcz zimny, 1/4 szklanki cukier, - szczypta sól, 25 dag mąka tortowa,
NADZIENIE: 1 słoik-w opisie wekowane jabłka, 1 słoik-w opisie wekowana cukinia, 1 słoik-w opisie wekowana dynia, 4 łyżki mąka tortowa, 1 łyżka cynamon oryginalny Royal Brand laska, 3 sztuki żółtka, 3 sztuki białka na pianę, 1 sztuka czekolada mleczna z orzechami, - do posypania puder cukier
w robocie z podanych składników utrzeć ciasto kruszonkowe
tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką - wsypać ciasto i łyżką uklepać z 1,5 cm rant i formę schować do lodówki na 30 minut
z wekowanych słoików (poj.250ml) przełożyć do miski jabłka, cukinię
wsypać mąkę, dodać żółtka, starty na drobnej tarce cynamon pałkę i wymieszać
moje jabłka przepis TUTAJ
moja cukinia przepis TUTAJ
dołożyłam jeszcze wekowaną dynię ze słoiczka (poj.150ml) i wymieszać
moja dynia przepis TUTAJ
dodać dobrze ubitą pianę i delikatnie wymieszać
wyłożyć na kruszonkowe ciasto i włożyć do nagrzanego prodiża na 40 minut - po 20 minutach odłączam dolną grzałkę, aby spód się nie przypiekł)
inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
z 2 minuty przed wyłączeniem na wierzchu ułożyć kostki czekolady z orzechami i dopiekać ile trzeba
ciasto zostawić do ostudzenia i zimne posypać pudrem cukrem
ciasto jest krucho-wilgotne, nadzienie przypomina ciut sernik w konsystencji i smaku.......
SMACZNEGO!!!!
CYNAMON ORYGINALNY występujący wyłącznie na Cejlonie - 3 laski - produkt naturalny
smak: lekko słodki - zapach:aromatycznie słodki - zastosowanie: do aromatyzowania przystawek, ciastek, ryżu, grysiku, marmolad, pierników, kompotów, grzańców
CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI to źródło cynamonu najcenniejszego o najsubtelniejszym smaku, zapachu, aromacie - całkowicie różny od chińskiej kasji, która jest bardziej piekąca w smaku - wyjątkowo miękki, delikatny, można go rozkruszyć w palcach, wspaniały aromat....
Ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuń