Składniki:
KRUCHE,
1 sztuka jajka,
1/2 szklanki cukier,
- szczypta Sól,
1/2 kostki miękki tłuszcz,
2 krople aromat waniliowy,
25 dag mąka pszenna,
1 łyżeczka płaska proszek do pieczenia,
NADZIENIE,
- po 1 słoiczku dżemowym porzeczka z jabłkiem i jabłko,
- ile potrzeba cukier puder,
- do smaku śmietana cynamon
z podanych składników utrzeć w robocie kruche ciasto jak na kruszonkę - odstawić do lodówki na 30 minut
tortownica 20 cm wysmarowana tłuszczem i tarta bułką
porzeczka z jabłkiem z mojego przepisu TUTAJ
jabłka wekowane z mojego przepisu TUTAJ
ciasto przełożyć do blaszki - zostawić troszkę do zrobienia kratki
na cieście rozsmarować dżemik porzeczkowo-jabłkowy i na dżemiku rozłożyć wekowane jabłka
z reszty ciasta ukulać wałeczki - rozpłaszczyć i układać na wierzchu
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut -
inne piecyki 200C i ok 40 minut
zostawić do wystudzenia
posypać pudrem cukrem....można podać z łyżką śmietany z ciut cynamonem....
SMACZNEGO!!!!
Wygląda pysznie! Jest już tak późno, a ja zrobiłam się głodna :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Musi być przepyszne takie ciasto;)
OdpowiedzUsuń