2.06.2025

"odwrócone" ciasto kakaowe z jabłkami z airfryer...

 Składniki: 


jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, palma miękka 1/2 kostki, mąka tortowa 1,5 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka kwaskowate 5 sztuk duże, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 3 łyżki, cukier puder do posypania - ile potrzeba 

 

Obrane jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, wymieszać z cukrem i  z kisielem truskawkowym. 

Jajka, palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty, grudki mają być. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mikserem tylko chwilę połączyć składniki na dość gęste ciasto. 

Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia i dać do formy jabłka z kisielem, na jabłka wyłożyć ciasto.

Z airfyera wyjąć kosz z pojemnikiem i dno wstawić tortownicę. 

 Airfryer na 160C, 25 minut, następnie w 140C, 15 minut, ciasto dobrze wystudzić aby kisiel stężał, formę nakryć talerzem i odwrócić, z jabłek usunąć papier do pieczenia, można posypać pudrem cukrem - ciasto jest proste, łatwe i jest bazą do wielu owoców.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!