1.02.2025

na szybko spaghetti z a'la bolognese...

Składniki:

mielone mięso z szynki wieprzowej 50 dag, cebula 2 sztuki średnie, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy 10 łyżek, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, paryka ostra 3/4 łyżeczki, sól i pieprz czarny mielony do smaku, woda 1/2 szklanki, sok pomidorowy około litra, makaron spaghetti - ile potrzeba, camembert brie starty - ile potrzeba


Cebule drobno posiekać i wsypać do garnka z olejem, posypać 1/2 łyżeczki soli i cukru, wymieszać, wsypać drobno pokrojone ząbki czosnku, podsmażać na złocisty kolor. 

Dodać do cebuli mięso mielone, kostkę rosołową, przyprawy, wymieszać i podsmażać z 5 minut, co jakiś czas wymieszać. 

Wlać sok pomidorowy (ja mam soki z działkowych pomidorów), wodę i na średnim ogniu pod przykryciem gotować z 10 minut. 

 

Makaron spaghetti odpowiednią ilość ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, ugotowany odcedzić na durszlaku. 

 Mam zawsze zamrożony ser camembert brie trójkąt, zamrożony ścieram na tarce do sera ile potrzebuję, makaron podać z sosem i posypać brie - pyszny makaron na szybko........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!