6.02.2025

smażone śledzie w zalewie paprykowej...

Składniki:

śledzie tuszki świeże 2 kg , kucharek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

zalewa: cebula 3 sztuki średnia, marchew 1 sztuka średnia, papryka 1 sztuka większa, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, goździki 3 sztuki, gorczyca 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, sól 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, ocet 10% 1/2 szklanki, woda 5 szklanek


Świeże śledzie oczyścić, odciąć płetwy, ogonki,śledzie przekroić na połowę i opłukać pod zimną wodą, w misce wymieszać z kucharkiem, papryką ostrą, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. 

 W tym czasie do garnka wsypać obraną i pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczycę, cukier, sól, pieprz mielony, ocet, olej, wodę i od chwili wrzenia gotować na średnim ogniu z 8 minut. 

Śledzie włożyć do worka, wsypać mąkę i w zamkniętym worku dobrze śledzie w mące wymieszać (nie rozsypuje się mąka na blacie), i tak obsypane mąką porcje śledzi smażyć na patelni z gorącym olejem na rumiano, usmażone do miski odkładać, smażyć następne porcje. 

Do miski ze śledziami wlać zalewę, może być gorąca, ciepła i odstawić na całą noc w chłodne miejsce - idealne śledzie na każdą okazję, zalewa jest lekko kwaśno-słodka z korzenną nutą - SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!