8.09.2024

kotlety z dorsza ze słoninką i cebulką z airfryer...

Składniki:

filety z dorsza 1 kg, słonina zmielona 15 dag, bułka tarta 6 łyżek, mąka ziemniaczana 2 łyżki, jajka 1 sztuka "L", mleko 1/4 szklanki, natka pietruszki i koperek po 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy do opryskania


Filety oczyścić z ewentualnych ości, pokroić na kawałki i włożyć do rozdrabniacza, wbić jajko, wlać mleko, zamknąć rozdrabniacz i wszystko zmiksować do połączenia składników, wyłożyć do miski.

Cebulę drobno pokroić i na 4 lyżkach oleju pidsmażyć nazłocisty kolor, wystudzić.

Wsypać do masy rybnej mąkę, tartą bułkę, natkę pietruszki z koperkiem posiekaną, pidsmażoną cebulę i wyrobić wszystko na zwartą masę.

Formę silikonową 22 cm spryskać olejem rzepakowym, formować nie za duże kotlety i układać w formie.

Kotlety w formie lekko z góry przygnieść, opryskać olejem i włożyć do kosza airfryera.

Ustawić program ryby, 190 C, 112 minut, po tym czasie kotlety obrócić i piec tereaz w 200 C, 10 minut.

Gotowe wyjąć i jak jest, to smażyć drugą porcję tak samo - kotlety z ryby z airfryera są soczyste, delikatne w śroidku i chrupiące na wierzchu, smakują na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!