18.04.2024

małosolne wiosenne ogórki, pyszne...

Składniki:
ogórki 2,5 kg, zestaw do kiszenia (koper,chrzan korzeń i liść, czosnek- główki) 1 pęczek, woda przegotowana 3 litry, sól kamienna gruba 3,5 łyżki


Ogórki na małosolne wybrała, twarde oi w miarę jednej wielkości, w domu zalałam je w misce z zimną wodą na 30 minut, wodę wylałam i ponownie w zimnej wodzie na 2 godziny.

W tym czasie zagotowałam około 3 litry wody,wlałam do miski, wymieszałam z 3 łyżkami soli kamiennej i do wystudzenia.

Zestaw do kiszenia opłukać pod letnią wodą i włożyć do słoja (mój słój jest do 3 kg ogórków) na dno.

Wodę z ogórków wylać i układać je w słoiku, wlać wodę z solą i nie mocno zakręcić nakrętkę.

Słój z ogórkami zostawić na blacie kuchennym, u mnie po 4 dniach były do jedzenia - poczułam zapach małosolnych w sklepie i mimo,że pora trochę wczesna, to zrobiłam swoje domowe małosolne. Ogórki i zestaw do kiszenia kupiłam na rynku, i po 3-4 dniach ogórki idealne w smaku do jedzenia..............SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ogórki małosolne, ale wolę jeść niż robić :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!