25.04.2024

delikatne pulpety z łopatki w zupie z makaronem...

Składniki:
mielona łopatka wieprzowa 70 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka pszenna 1 sztuka do moczenia, w wodzie, cebula 1 sztuka większa, kasza manna 3 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna do obtaczania 2 szklanki

woda 2,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, sól 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, koperek 1 pęczek

śmietana 18% 100 gram, mleko 3,2% 1/2 litra, reszta mąki z obtaczania pulpetów, przyprawa w płynie 1 łyżka, makaron - ile potrzeba


Zmieloną łopatkę wieprzową wyrobić dokładnie na kleistą masę z bułką moczoną i odciśniętą z wody, papryką, cebulą posiekaną, kucharkiem, pieprzem mielonym, kaszą manną.

Zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, rozdrobnioną włoszczyzną w rozdrabniaczu, dodać soli, z mielonego formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do wrzątku, gotować na średnim ogniu po wypłynięciu z 20 minut, pulpety wyjąć z wywaru na talerz.

Mąkę resztę z obtaczania pulpetów, mleko, śmietanę, przyprawę w płynie rózgą wymieszać bez gródek i wlać do wywaru, mieszać do zagotowania, wsypać koperek, wymieszać, włożyć pulpety i zdjąć z ognia.

Makaron jaki się lubi ugotować i podawać z w zupie z pulpetami - zupa z pulpetami jest bardzo smaczna, delikatna z dodatkiem mleka, śmietany i makaronu jest wyjątkowa.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!