10.04.2024

pyszne ciasto kakaowe z chałwą i rabarbarem...

Składniki:
jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, palma 1/2 kostki miękka, mleko 10 łyżek, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 4 łyżki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, chałwa z kakao baton 200 gram, budyń śmietankowy 1 opakowanie, rabarbar 70 dag, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać jajka, miękką palmę, cukier, mleko i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach miksera.

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do pojemnika, dodać budyń, olejek pomarańczowy i połączyć mikserem z 1/2 minuty.

Do ciasta pokruszyć chałwę z kakao i mikserem wmieszać w ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto dać do formy, na ciasto pokroić obrany rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie.

Ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - wyjątkowe w smaku, konsystencji ciasto kakaowe z chałwą i rabarbarem, doskonała baza ciasta do wielu owoców........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!