Składniki:
czosnek 1 główka duża,
cebula 1 sztuka większa,
cukier 1 łyżka płaska,
olej rzepakowy 7 łyżek,
sok pomidorowy 1 litr,
woda 1 szklanka,
oregano 2 szczypty,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
sól 1-2 łyżeczki,
makaron 1 opakowanie,
natka pietruszki 1 pęczek
Obrane ząbki czosnku zetrzeć na tarce do czosnku, cebulę drobno pokroić w kosteczkę.
Do garnka wlać olej rzepakowy, dodać cebulę, posypać cukrem i podsmażać na lekko złoty kolor, następnie wsypać starty czosnek, wymieszać i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu.
Następnie wlać sok pomidorowy, szklankę wody i gotować na średnim ogniu z 5 minut, pod koniec wsypać oregano, sól, pieprz mielony, wymieszać i zdjąć z ognia.
Makaron ugotować wg wskazówki na opakowaniu, podać z sosem i natką pietruszki - przepis na sos pomidorowy jest bardzo prosty, łatwy, szybki i do makaronu smakuje wyśmienicie, również pasuje do pulpetów ten sos......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!