28.04.2024

pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku..

Składniki:
drożdże suche 1 opakowanie, mąką tortowa 60 dag, cukier 1/2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, aromat waniliowy 3 krople, jajka 1 sztuka +1 żółtka "M", palma stopiona 100 gram, mleko 1,5 szklanki, marmolada owocowa 250 gram słoik, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Do miski wsypać drożdże, mąkę przesianą, szczyptę soli, cukier, wbić 1 jajko + 3 żółtka, aromat waniliowy, palmę stopić i wlać zimne mleko i wlać do miski.

Wyrabiać mocno ręką z 5 minuty do połączenia składników i gdy pokażą się pęcherzyki powietrza, nakryć ręcznikiem i odstawić do 2 godzin do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto parę razy wyrobić i odrywać kawałki ciasta formując placuszki, dać łyżeczkę dżemu i uformować pączki.

Układać na blaszce z piekarnika z papierem do pieczenia, pędzelkiem posmarować wodą.

Piec w nagrzanym piekarniki na 190C, grzanie góra/dół około 30 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem - pączki z piekarnika są również dobre w smaku, ale przede wszystkim są mniej kaloryczne jak smażone w tłuszczu..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!