24.02.2024

kaszanka z jabłkiem,cebulą na pyszny, szybki obiad...

Składniki:
kaszanka gryczana dobrej jakości 1 kg, olej rzepakowy 12 łyżek, cebula 1 sztuka duża + jabłko 1 sztuka duże cukier 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka

kiszona kapusta 1/2 kg, cebula 1 sztuka średnia, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki

ziemniaki o jednej średniej wielkości 1 kg, szczypiorek 1 pęczek


Ziemniaki o jednej wielkości ugotować w mundurkach, moje gotowałam 32 minuty o średniej wielkości pod przykryciem na mniej średnim ogniu (lub obrane-nam smakują te w mundurkach), wystudzone obrać ze skórki.

Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać posiekaną cebulę, pieprz mielony, cukier, olej i wymieszać wszystko.

Na patelnię wlać olej rzepakowy (kaszanka usmażona na oleju smakuje również na zimno z pieczywem), wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka obrane ze skórki, posypać cukrem 1/2 łyżeczki, podsmażać do złocistego koloru, parę razy wymieszać, wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, majeranek, wymieszać.

Kaszankę dobrej jakości obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wsypać do cebuli.

Podsmażać mieszając do jednolitej masy kaszanki, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, można posypać szczypiorkiem - dla amatorów kaszanki ten przepis jest bardzo smaczny, aromatyczny i szybko przygotowany na obiad z ziemniakami, kiszoną kapustą lub na kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!