Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie,
cukier 3/4 szklanki,
palma miękka 12,5 dag,
jajka 5 sztuk "M",
wiśnie mrożone bez pestek 50 dag + sok z odmrożonych wiśni około 3/4 szklanki,
czekolada deserowa posiekana 100 gram,
skórka starta z 1 pomarańczy,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wiśnie mrożone bez pestek odmrozić w torebce, potem wylać na sitko, sok do ciasta.
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, miękką palmę, startą skórkę z pomarańczy sparzonych, posiekaną drobno czekoladę, sok z wiśni i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Formę silikonową 22 cm posmarować cienko olejem, do formy przełożyć ciasto.
Na wierzchu ciasta rozłożyć odmrożone wiśnie, formę wstawić do Airfryer Philips HD9240/30, ustawić 160 C i 40 minut, zamknąć szufladę i włączyć.
Po zakończeniu programu sprawdzić patyczkiem, jeśli jest ciasto na patyczku to jeszcze dopiec z 10 minut ale na 140 C.
Ciasto wystudzić w foremce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest łatwe, szybkie, wszystkie składniki od razu razem ucieramy z sokiem z odmrożonych wiśni, pieczone w urządzeniu jest lekkie, aromatyczne, wilgotne.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!