19.12.2023

pieczony bez spodu sernik delikatnie aksamitny...

Składniki:
jajka 5 sztuk "M", cukier 1 szklanka, skórka z 1 cytryny większej, masło 100 gram miękkie, twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, budyń śmietankowy 1 sztuka, kaszka manna 6 łyżek, cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny + 2 łyżeczki gorącej wody, kakao do posypania


Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka (białka w osobnym naczyniu od razu ubić na sztywną pianę), cukier, miękkie masło, startą skórkę z cytryny i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy dać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć składniki na gładką masę.

Na koniec dodać ubitą pianę (zawsze pianę do ciast mieszam mikserem na najmniejszych obrotach powolnym ruchem) i pomału na najniższych obrotach mikserem połączyć pianę z masą serową.

Niska forma silikonowa 26 cm, masę serową przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka.

Po wystygnięciu (najlepiej całą noc) formę nakryć dużym talerzem i obrócić, zdjąć formę z sernika, cukier puder w gorącej wodzie wymieszać z sokiem z cytryny na dość rzadki i polać wierzch sernika, przed podaniem posypać kakao wsypanym do drobnego siteczka - sernik pieczony bez spodu jest wyjątkowy delikatny, aksamitny, wilgotny, smakuje wybornie i najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień ze smakiem zajadać..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!