25.11.2023

surówka czerwonej kapusty...

Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia, cebula 1 sztuka większa, woda wrząca 1,5-2 litry, cukier 3 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, cynamon 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet winny 1 łyżka


Czerwoną kapustę średniej wielkości dość drobno pokroić do miski, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, wlać do zakrycia kapusty wrzącej wody z czajnika, wymieszać i zostawić na 10 minut.

Po tym czasie kapustę z miski odlać na durszlak aby woda dobrze odciekła i wsypać z powrotem do czystej miski.

Do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz mielony czarny, cynamon, wlać olej rzepakowy, ocet winny i wszystko dokładnie wymieszać.

Odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły i można surówkę jeść - surówka ze sparzonej kapusty na słodko - kwaśno jest bardzo smaczna, smakuje do dań obiadowych ale też np do domowego kebabu czy innych kanapek.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!