2.11.2023

szarlotka z ucieranego ciasta...

Składniki:

jabłka kwaskowate 2 kg + 5 łyżek wody + 4 łyżki cukru + 1 opakowanie kisiel cytrynowy 

jajka 5 sztuk "L", cukier 3/3 szklanki, palma miękka 3/4 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Obrane jabłka ze skórki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do garnka, następnie wlać 5 łyżek wody, zagotować, dodać cukier i na średnim ogniu mieszając gotować do miękkości jabłek, wystudzone jabłka wymieszać z kisielem cytrynowym.

Składniki temperatura pokojowa=  jajka, cukier, palmę, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na dużych obrotach.

Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Dwie foremki 22 cm i 15x15 z papierem do pieczenia (lub 1 forma np 26 cm), połowę ciasta wyłożyć do formy, na ciasto wyłożyć jabłka, delikatnie wygładzić wierzch i rozsmarować resztę ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczna, łatwa i szybka szarlotka z ucieranego ciasta, z dodatkiem duszonych jabłek jest wyśmienita.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!