Składniki:
świeże filety bez skóry z karmazyna 2 sztuki większe,
sok z cytryny,
pieprz mielony po 4 szczypty na kawałek fileta,
sól po 4 szczypty na kawałek fileta,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Świeże filety bez skóry z karmazyna przekroić na połowę, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Filety na talerzu skropić sokiem z cytryny, posypać mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, filety posolić, obtoczyć każdy w mące.
Smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty lub na zimno do pieczywa z masłem - filety bez skóry z karmazyna są smaczną alternatywą dla dorsza, mają nie wiele ości, mięso jest soczyste, delikatne...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!