Składniki:
winogrona słodkie, mało pestkowe około 60 dag,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie,
żelatyna deserowa 1 łyżka,
cukier 2 łyżki
twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
żelatyna 3,5 łyżki + 1/2 szklanki letniej wody,
biszkopty okrągłe 1 opakowanie 150 gram
Winogrona oderwać z gałązek, dobrze umyć w letniej wo9dzie na durszlaku, winogrona trafiłam słodkie i prawie bez pestek.
Galaretki, żelatynę wsypać do większego pojemnika, wlać 1200 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny, wsypać od razu winogrona i zostawić do prawie stężenia w chłodnym miejscu.
Tężejącą galaretkę wylać do wysokiej, lekko stożkowatej miski, schować do lodówki.
W misce mikserem zmiksować twaróg z wiaderka, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wyłożyć na galaretkę w misce.
Na wierzch powkładać biszkopty na płasko i na stojąco, biszkopty małą łyżeczką zwilżyć herbatą, schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Miskę wyjąć z lodówki, nożem delikatnie wokoło rantu, miskę nakryć p łaskim talerzem i odwrócić, deser lekko sam z miski się odklei, kroić porcje nożem maczanym w letniej wodzie - dobry, smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru winogron prawie bez pestkowych, jest naprawdę pyszny na każdą okazję..........SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń