11.10.2023

łatwy, tani deser z winogronami w galaretce...

Składniki:
winogrona słodkie, mało pestkowe około 60 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna deserowa 1 łyżka, cukier 2 łyżki

twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, żelatyna 3,5 łyżki + 1/2 szklanki letniej wody, biszkopty okrągłe 1 opakowanie 150 gram


Winogrona oderwać z gałązek, dobrze umyć w letniej wo9dzie na durszlaku, winogrona trafiłam słodkie i prawie bez pestek.

Galaretki, żelatynę wsypać do większego pojemnika, wlać 1200 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny, wsypać od razu winogrona i zostawić do prawie stężenia w chłodnym miejscu.

Tężejącą galaretkę wylać do wysokiej, lekko stożkowatej miski, schować do lodówki.

W misce mikserem zmiksować twaróg z wiaderka, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wyłożyć na galaretkę w misce.

Na wierzch powkładać biszkopty na płasko i na stojąco, biszkopty małą łyżeczką zwilżyć herbatą, schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Miskę wyjąć z lodówki, nożem delikatnie wokoło rantu, miskę nakryć p łaskim talerzem i odwrócić, deser lekko sam z miski się odklei, kroić porcje nożem maczanym w letniej wodzie - dobry, smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru winogron prawie bez pestkowych, jest naprawdę pyszny na każdą okazję..........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!