27.09.2023

naleśniki z prażonymi jabłkami i twarogiem...

Składniki:
jajka 4 sztuki "M", cukier 2 łyżki, sól 1 płaska łyżeczka, mąka tortowa 3,5 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek

jabłka 8 sztuk większe, woda 1/2 szklanki, cukier 3 łyżki, twaróg śmietankowy 200 gram, cukier wanilinowy1 opakowanie, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa=
do pojemnika dodać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko, wodę gazowaną, olej i wszystko mikserem utrzeć na dość lejące ciasto, jeśli trzeba to dosypać mąki lub dolać mleko, odstawić na 1 godzinę na blat kuchenny, przykryć talerzem.

Jabłka obrane ze skórki pokroić na kawałeczki do garnka, wlać 1,2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować mieszając do odparowania wody, wystudzić.

Do zimnych jabłek dodać twaróg śmietankowy, cukier wanilinowy i łyżką połączyć składniki.

Na rozgrzanej patelni naleśnikarce 22 cm smażyć z każdej strony złociste naleśniki, odkładać na talerz.

Każdy naleśnik posmarować farszem, naleśnik złożyć na pół i zwiną w rulon, posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszne, delikatne, mięciutkie naleśniki z farszem z jabłek prażonych z twarogiem, idealne na każdy posiłek czy deser..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!