31.07.2023

na szybko soczyste i chrupiące kotlety z kurczaka do pieczywa...

Składniki:
piersi kurczaka 3 podwójne, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 3 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki, sól 2 łyżeczki płaskie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka krupczatka 3/4 szklanki, smalec do smażenia - ile potrzeba


Piersi kurczaka duże rozciąć na każdy płat na połowę, nakryć woreczkiem na desce i delikatnie rozbić tłuczkiem, nie mocno.

Do miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy (panierka lepiej się trzyma w smażeniu), wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, sól, czosnek niedźwiedzi suszony, widelcem wszystko dokładnie roztrzepać.

Rozbite kotlety włożyć do marynaty, dobrze je wymieszać, schować do lodówki na 2 godziny.

Bułkę tartą, mąkę krupczatkę wymieszać, panierować w niej kotlety z marynaty, kłaść na gorący smalec.

Smażyć na rumiano na smalcu (są lepsze w smaku) na średnim ogniu z każdej strony, na koniec nakryć patelnię pokrywką i dusić z 5 minut, pokrywkę zdjąć i jeszcze z smażyć z 2 minuty - najlepsze kotlety do pieczywa, do męża pracy, na wycieczkę, piknik, z czosnkiem niedźwiedzim smakują wyśmienicie, soczyste, kruche.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!