Składniki:
piersi kurczaka 3 podwójne,
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 3 łyżki,
czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki,
sól 2 łyżeczki płaskie,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
bułka tarta 1 szklanka,
mąka krupczatka 3/4 szklanki,
smalec do smażenia - ile potrzeba
Piersi kurczaka duże rozciąć na każdy płat na połowę, nakryć woreczkiem na desce i delikatnie rozbić tłuczkiem, nie mocno.
Do miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy (panierka lepiej się trzyma w smażeniu), wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, sól, czosnek niedźwiedzi suszony, widelcem wszystko dokładnie roztrzepać.
Rozbite kotlety włożyć do marynaty, dobrze je wymieszać, schować do lodówki na 2 godziny.
Bułkę tartą, mąkę krupczatkę wymieszać, panierować w niej kotlety z marynaty, kłaść na gorący smalec.
Smażyć na rumiano na smalcu (są lepsze w smaku) na średnim ogniu z każdej strony, na koniec nakryć patelnię pokrywką i dusić z 5 minut, pokrywkę zdjąć i jeszcze z smażyć z 2 minuty - najlepsze kotlety do pieczywa, do męża pracy, na wycieczkę, piknik, z czosnkiem niedźwiedzim smakują wyśmienicie, soczyste, kruche.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!