24.06.2023

młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione...

Składniki:
ziemniaki młode średnie 2 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki duże, kostka rosołowa 1 sztuka, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tymianek suszony 2 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, sól 2 łyżeczki


Młode ziemniaki ugotować w mundurkach - ja gotuję w szybkowarze ziemniaki średniej wielkości 28 minut, mniejsze z 24 minuty a duże 33 minuty.

W garnku na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebule, dodać kostkę rosołową.

Ziemniaki wystudzone obrać ze skórki, pokroić w talarki i wsypać do cebuli, dodać paprykę ostrą, słodką, tymianek, wymieszać, podsmażać na średnim ogniu z 4 minuty.

Na koniec dodać pokrojone ząbki czosnku, pieprzu i soli do smaku, wymieszać i podsmażać jeszcze z 5 minut, co jakiś czas wymieszać, podawać z czym się lubi, podałam z małosolnym ogórkiem i pomidorem z cebulką młodą - nasze ulubione i najsmaczniejsze młode ziemniaki w mundurkach gotowane i podsmażane z cebulą, papryką ostrą, czosnkiem i tymiankiem, lubimy zjeść na ciepło ale i też na zimno..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!