29.06.2023

szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką...

Składniki:
rabarbar 4 grubsze i duże łodygi + cukier 1 łyżka + mąka ziemniaczana 1 łyżka, truskawki 30 dag, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, jajka 4 sztuki "M", mleko 15 łyżek, olej rzepakowy 15 łyżek

kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, palma miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat rumowy 2 krople


Składniki temperatura pokojowa= do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, dodać jajka, wlać mleko i olej rzepakowy, rózgą dokładnie i szybko wymieszać tylko do połączenia składników na nie za gęste ciasto.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy.

Obrane truskawki przekroić na połowę jeśli są duże i ułożyć na cieście przekrojoną stroną do góry, obrany rabarbar pokroić w kawałeczki do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na ciasto.

W misce wyrobić z mąki, cukru, miękkiej palmy, aromatu rumowego kruszonkę i rozsypać na owocach.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C , grzanie góra/dól około 55 minut, ciasto wystudzić w formie - ciasto tzw. mieszane jest szybkie, łatwe i od razu wszystkie składniki ciasta mieszane są razem, truskawka, rabarbar i kruszonka dodają wyjątkowego smaku ciasta.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!