22.06.2023

młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą...

Składniki:
kapusta młoda 3 główki, kostka rosołowa 2 sztuki, 1/2 szklanki wody, pomidory miękkie 8 sztuk średnie + woda 1/2 szklanki, smalec 1 łyżka, kiełbasa śląska 5 sztuk, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, koperek 1 pęczek, cukier 2-3 łyżki, sól 2-3 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki


Młodą kapustę pokroić ale nie za cienko czy drobno, wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody zagotować, wymieszać, gdy kapusta opadnie to wsypać następ0ną porcję pokrojonej kapusty.

Świeże pomidory pokroić na kawałki ze skórką do dzbanka blendera, wlać 1/2 szklanki wody i pomidory zmiksować, wlać do kapusty, dodać kostki rosołowe, gotować na średnim ogniu z 15 minut.

Na smalcu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek, paprykę ostrą i słodką.

Kiełbasę dodać z patelni do kapusty, wymieszać i gotować jeszcze z 5 minut.

Następnie dodać posiekany koperek, pieprz mielony, do smaku sól, cukier, ocet jabłkowy, gotować z 3 minuty.

Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty i można zajadać z czym się lubi - młoda kapusta jest u nas najlepszym daniem na każdą okazję, z pomidorami i kiełbasą również smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!