Składniki:
wiśnie ugotowane z kompotu 1 kg,
jogurt gęsty naturalny 1 kg wiaderko,
żelatyna deserowa na 1 litr wymieszana w 3/4 szklanki letniej wody,
biszkopty 250 gram
mascarpone 500 gram,
jogurt gęsty 330 gram,
cukier puder 5 łyżek,
żelatyna na 0,5 litra wymieszana w 1/2 szklanki letniej wody,
kakao 3-4 łyżki,
czekolada mleczna 200 gram
Doskonale do wykorzystania są wiśnie z gotowanego kompotu lub kompot ze słoika (użyłam z kompotu gotowanego z pestkami wiśni), wiśnie wylać na durszlak plastikowy i przecierać z durszlaka do miski.
Do przetartych wiśni dodać jogurt gęsty naturalny (nie słodzę, wiśnie w kompocie słodzone), mikserem połączyć składniki, żelatynę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, gdy napęcznieje to wymieszać i wlać szybko do wiśni, mikserem połączyć składniki.
Keksówka silikonowa 22 cm, na dnie foremki rozłożyć gęsto biszkopty i w trzech pojemnikach mniejszych, dla męża do pracy i wylać od razu wiśnie, wygładzić wierzch i schować do lodówki.
Mascarpone, cukier puder, gęsty jogurt mikserem utrzeć, na koniec dodać namoczoną żelatynę, szybko mikserem połączyć składniki.
Od razy mascarpone wyłożyć na wierzch masy wiśniowej, posypać kakao z siteczka, powkładać biszkopty i posypać kawałeczkami czekolady, schować do lodówki
- pyszny deser na zimno z wiśni i mascarpone z biszkoptami kawałkami czekolady, wiśnie z kompotu doskonale do deseru się nadają.........SMACZNEGO!!!
Uwielbiam takie deserki :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńSmacznie polecam 🫠
OdpowiedzUsuń