7.05.2023

pyszny deser na zimno z wiśni i mascarpone...

Składniki:
wiśnie ugotowane z kompotu 1 kg, jogurt gęsty naturalny 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa na 1 litr wymieszana w 3/4 szklanki letniej wody, biszkopty 250 gram

mascarpone 500 gram, jogurt gęsty 330 gram, cukier puder 5 łyżek, żelatyna na 0,5 litra wymieszana w 1/2 szklanki letniej wody, kakao 3-4 łyżki, czekolada mleczna 200 gram


Doskonale do wykorzystania są wiśnie z gotowanego kompotu lub kompot ze słoika (użyłam z kompotu gotowanego z pestkami wiśni), wiśnie wylać na durszlak plastikowy i przecierać z durszlaka do miski.

Do przetartych wiśni dodać jogurt gęsty naturalny (nie słodzę, wiśnie w kompocie słodzone), mikserem połączyć składniki, żelatynę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, gdy napęcznieje to wymieszać i wlać szybko do wiśni, mikserem połączyć składniki.

Keksówka silikonowa 22 cm, na dnie foremki rozłożyć gęsto biszkopty i w trzech pojemnikach mniejszych, dla męża do pracy i wylać od razu wiśnie, wygładzić wierzch i schować do lodówki.

Mascarpone, cukier puder, gęsty jogurt mikserem utrzeć, na koniec dodać namoczoną żelatynę, szybko mikserem połączyć składniki.

Od razy mascarpone wyłożyć na wierzch masy wiśniowej, posypać kakao z siteczka, powkładać biszkopty i posypać kawałeczkami czekolady, schować do lodówki - pyszny deser na zimno z wiśni i mascarpone z biszkoptami kawałkami czekolady, wiśnie z kompotu doskonale do deseru się nadają.........SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie deserki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy5/07/2023

      Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!