25.02.2023

pyszna wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami...

Składniki:
wątróbka z indyka 1 kg, mleko nie całe 1/2 litra, mąka pszenna do obsypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia 15 łyżek, sól, pieprz po usmażeniu - ile potrzeba cebula 4 sztuki większe, jabłka 2 sztuki duże, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 8 łyżek


Świeżą wątróbkę z indyka oczyścić z błonek, tłuszczyku (wycinam nożyczkami z czubkiem ostrym przeznaczonych do takich zadań), wątróbkę na durszlaku opłukać, odsączyć, wsypać do miski i wlać mleko, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, rano wylać na durszlak, odsączyć z mleka, nie płukać.

Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać jabłko obrane i pokrojone w plasterki, smażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać, na koniec dodać kurkumę, sól, pieprz mielony.

Wątróbkę obsypać mąką pszenna, kłaść na gorący olej (nakrywam talerzem nie do końca, para wychodzi i jest usmażona bez pryskania), smażyć na mocno rumiano na średnim ogniu z każdej strony, podawać z cebulą, jabłkami do pieczywa lub z czym się lubi, sól, pieprz mielony po usmażeniu wątróbki dodać - wątróbka z indyka jest bardziej wyrazista w smaku, bardziej mięsista co przy dobrym usmażeniu daje soczystość w wątróbce, dodatek cebuli z jabłkami z kurkumą to smak wyśmienity........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!