Składniki:
jabłka 3 sztuki średnie,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
cukier 1 łyżka,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "M",
woda gazowana 1 szklanka,
mleko około 0,5-3/4 litra,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, sól, szczyptę soli, cukier wanilinowy, wlać mleko, wodę gazowaną, wbić jajka i rózgą ciasto wymieszać na dość gęste i gładkie.
Umyte, obrane ze skórki jabłka od razu do ciasta zetrzeć na tarce szatkownicy na plasterki.
Jabłka dokładnie wymieszać z ciastem i zostawić pojemnik na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść nie duże porcje ciasta na placuszki.
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (za duży ogień przypiecze mocno z wierzchu a w środku mogą być surowe), tak średnio do 3 minut z każdej strony, odkładać na talerz, przed podaniem po0sypać pudrem cukrem - jedne z naszych ulubionych placuszków jabłkowych, tym razem jabłka starte od razu do ciasta na tarce do szatkowania w plastry, jest szybko i smacznie...SMACZNEGO!!!
Placuszki waniliowe z jabłkami wyglądają cudnie i są bardzo proste w przygotowaniu. Świetny przepis, z którym poradzi sobie każdy!
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie pozdrawiam 🌞
Usuń