3.02.2023

placuszki waniliowe ze startymi jabłkami...

Składniki:
jabłka 3 sztuki średnie, mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "M", woda gazowana 1 szklanka, mleko około 0,5-3/4 litra, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Wszystkie składniki temperatura pokojowa=
do pojemnika wsypać mąkę, cukier, sól, szczyptę soli, cukier wanilinowy, wlać mleko, wodę gazowaną, wbić jajka i rózgą ciasto wymieszać na dość gęste i gładkie.

Umyte, obrane ze skórki jabłka od razu do ciasta zetrzeć na tarce szatkownicy na plasterki.

Jabłka dokładnie wymieszać z ciastem i zostawić pojemnik na 30 minut na blacie kuchennym.

Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść nie duże porcje ciasta na placuszki.

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (za duży ogień przypiecze mocno z wierzchu a w środku mogą być surowe), tak średnio do 3 minut z każdej strony, odkładać na talerz, przed podaniem po0sypać pudrem cukrem - jedne z naszych ulubionych placuszków jabłkowych, tym razem jabłka starte od razu do ciasta na tarce do szatkowania w plastry, jest szybko i smacznie...SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Placuszki waniliowe z jabłkami wyglądają cudnie i są bardzo proste w przygotowaniu. Świetny przepis, z którym poradzi sobie każdy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy2/17/2023

      Dziękuję i smacznie pozdrawiam 🌞

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!