Składniki:
łopatka z kością 1,20 kg,
woda 2 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka
cebula 2 sztuki większe,
ząbki czosnku 5 sztuk ,
papryczka ostra 1 mały strąk,
smalec 1 łyżka,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
wywar 2 szklanki,
sok pomidorowy 1/2 litra + woda 1/2 szklanki + mąka pszenna 3 łyżki + śmietana 12% 100 gram,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Łopatkę z kością włożyć do szybkowara, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę 2 litry i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, gdy ciśnienie spadnie otworzyć szybkowar, (wywar do zupy) wyjąć mięso, usunąć kość i pokroić w kostkę średnią.
Cebule pokroić w kostkę i dać do garnka ze smalcem, cebulę podsmażyć na złocisto, dodać kucharka, drobno posiekane ząbki czosnku, papryczkę ostrą drobno posiekaną, podsmażać jeszcze z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.
Dodać do cebuli pokrojoną łopatkę, podsmażać z 5 minut, dodać soli, pierz mielony.
Wlać z 2 szklanki wywaru i zagotować, sok pomidorowy wymieszany z mąką, wodą i śmietaną, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną, gulasz podać z czym się lubi - łopatka ugotowana w szybkowarze na wywar do zupy jarzynowej, mięso wykorzystane do gulaszu, jest smaczny na szybko gulasz na obiad........SMACZNEGO!!!
Ładnie kontrastuje ta czerwona papryczka.
OdpowiedzUsuńPatrząc na składniki - sok pomidorowy, spodziewałem się ze sos będzie bardziej w czerwień wpadał.
Dzięki...mam swój sok zrobiony z działkowych pomarańczowych pomidorów i nie jest taki czerwony 🫠
UsuńAle po co gotować łopatkę 45 minut a potem jeszcze dusić, skoro w te 45 minut pokrojona w kostkę i duszona łopatka będzie miękka i zdecydowanie bez potrzeby używania kucharków i kostek rosołowych.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, dziękuję za super kuchenną inspirację! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡