15.01.2023

pyszna wątróbka kurczaka z jabłkami, cebulą...

Składniki:
jabłka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, sól 1 łyżeczka, papryka ostra, 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka

wątróbka kurczaka 1 kg, mleko 1/2 litra + przyprawa w płynie 1 łyżka, mąka pszenna do obsypania - ile potrzeba, olej rzepakowy 10 łyżek

marchew 4 sztuki, seler 1 średni, jabłka 2 sztuki, cebula 1 mniejsza, cukier 2 łyżki, sól 1.5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 3 łyżki, ocet jabłkowy 1-2 łyżki

Świeżą wątróbkę kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą na durszlaku, wsypać do miski i zalać mlekiem z przyprawą w płynie, schować do lodówki na kilka godzin.

Na oleju podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka, do smaku dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą.

Wątróbkę wylać z mlekiem na durszlak, odsączyć dobrze, wsypać do woreczka z mąką pszenną i dobrze obsypać, na oleju gorącym usmażyć na rumiano z każdej strony wątróbkę, pod koniec nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut, raz w tym czasie przemieszać, wątróbkę na talerzu posolić i posypać mielonym pieprzem.

Na surówkę zetrzeć na tarce grubsze oczka marchew, seler, jabłko, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wymieszać, dodać ocet jabłkowy - bardzo smaczna wątróbka z kurczaka ze smażonymi jabłkami, cebulą jest jednym z naszych chętnie jedzonych posiłków na obiad lub na kolację..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!