10.01.2023

pulpety wieprzowe z warzywami w pomidorowym sosie...

Składniki:
mielona łopatka 40 dag, mielona szynka 40 dag, włoszczyzna starta 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, kasza manna 4 łyżki, bułka pszenna 1 sztuka, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", mąka do obtaczania - ile potrzeba, woda 2 litry + kostka rosołowa, sok pomidorowy 1/2 litra, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, śmietana 12% 200 gram, woda 1 szklanka


Zmieloną łopatkę i szynkę dać do miski, dodać moczoną w wodzie bułkę i z wody odciśniętą, posiekaną cebulę, kucharka, pieprz mielony, kaszę manną, włoszczyznę startą na tarce grubsze oczka, jajka i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, zagotować, zwilżonymi w wodzie rękoma formować okrągłe pulpety nie za duże, obtaczać w mące pszennej.

Pulpety wkładać do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 20 minut, po tym czasie wyjąć pulpety na talerz.

Do wywaru wlać sok pomidorowy, dodać sól, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty.

Śmietanę, wodę, mąkę pszenną wymieszać aby nie było grudek, wlać do gotującego wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu.

Do sosu włożyć pulpety i gotować z 2 minuty - doskonałe pulpety gotowane z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym są idealne do ziemniaków, makaronu, kaszy, ryżu czy klusek innych, zawsze robię więcej sosu bo lubimy zjeść i bez pulpetów np. z makaronem posypanym serem startym.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!