Składniki:
śmietana 30% 660 gram/dwa opakowania,
cukier puder 6 łyżek,
mascarpone 750 gram/3 opakowania,
żelatyna deserowa 1 łyżka + 1/4 wody gorącej,
powidła 1 słoik + woda letnia 3/4 szklanki,
biszkopt kakaowy 3 blaty,
kakao do posypania - ile potrzeba
Trzy blaty kakaowe biszkoptowe nasączyć ponczem: powidła wymieszać letnią wodą na dość rzadkie, łyżką nasączyć na dużym, płaskim talerzu blat biszkoptu, potem po kolei dwa następne.
Składniki na krem zimne z lodówki - w pojemniku mikserem ubić na sztywno śmietanę 30%, pod koniec dodać cukier puder.
Do bitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mikserem na średnich obrotach łączyć składniki na krem gęsty, na sam koniec rozpuszczoną żelatynę, szybko wymieszać z kremem.
Szybko smarować kremem blat biszkoptu, nakryć następnym i ponownie nakryć ostatnim blatem biszkoptu.
Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i wokoło torciku, posypać kakao wsypanym do siteczka, schować do lodówki - bardzo na szybko przygotowany kakaowy torcik dla nagłych gości, biszkopt i mascarpone z bitą śmietana i jest bardzo smaczny deser........SMACZNEGO!!!
Uwielbiam takie torty :)
OdpowiedzUsuń