7.01.2023

szybki torcik kakaowy z mascarpone...

Składniki:
śmietana 30% 660 gram/dwa opakowania, cukier puder 6 łyżek, mascarpone 750 gram/3 opakowania, żelatyna deserowa 1 łyżka + 1/4 wody gorącej, powidła 1 słoik + woda letnia 3/4 szklanki, biszkopt kakaowy 3 blaty, kakao do posypania - ile potrzeba


Trzy blaty kakaowe biszkoptowe nasączyć ponczem: powidła wymieszać letnią wodą na dość rzadkie, łyżką nasączyć na dużym, płaskim talerzu blat biszkoptu, potem po kolei dwa następne.

Składniki na krem zimne z lodówki - w pojemniku mikserem ubić na sztywno śmietanę 30%, pod koniec dodać cukier puder.

Do bitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mikserem na średnich obrotach łączyć składniki na krem gęsty, na sam koniec rozpuszczoną żelatynę, szybko wymieszać z kremem.

Szybko smarować kremem blat biszkoptu, nakryć następnym i ponownie nakryć ostatnim blatem biszkoptu.

Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i wokoło torciku, posypać kakao wsypanym do siteczka, schować do lodówki - bardzo na szybko przygotowany kakaowy torcik dla nagłych gości, biszkopt i mascarpone z bitą śmietana i jest bardzo smaczny deser........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!