23.12.2022

szybkowar- z białej kapusty gołąbki z mięsem drobiowym...

Składniki:
kapusta biała nie za twarda 1 sztuka większa, mielone z indyka 60 dag, ryż ugotowany 2 szklanki suchego, cebula 1 sztuka większa, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, zielona pietruszka suszona 2 łyżki, woda 6 szklanek, przyprawa w płynie - ile potrzeba

wywar + sok pomidorowy 1 litr + 6 mocno miękkich pomidorów zmiksowanych + śmietana 12% 200 gram + mąka pszenna 3 łyżki + sól, pieprz do smaku


Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i po parzeniu z 2 minuty ściągać liście, z wystygniętych ściąć nożykiem gruby nerw na płasko.

W wodzie po kapuście od razu ugotować ryż do miękkości z 15 minut, odcedzić na sitku i wystudzić.

Do miski dodać ryż ugotowany, mielone z indyka, jajka, kucharka, sól, pieprz mielony, paprykę ostrą, bazylię suszoną, posiekaną cebulę, wszystko ręką wyrobić z 2 minuty.

Na każdy liść nakładać farsz i zwijać ciasno liść w gołąbka.

Do szybkowara (9 litrów) włożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali na dnie)-(rozkładane sitko dobry patent na nie przypalenie kapusty do dna, również do innych garnków), na sitku układać gołąbki.

Gołąbki w szybkowarze pokropić przyprawą w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu gotować na średnim ogniu 30 minut.

Gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć i gołąbki dobrze wystudzić (gotuję wieczorem i na noc do studzenia, zimne gołąbki wyjąć na talerz.

Wywar wylać do mniejszego garnka, wlać sok pomidorowy, zmiksowane pomidory ze skórką, śmietanę, wsypać mąkę i rózgą mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu -nasze ulubione gołąbki z szybkowara, są kruche, aromatyczne i w każdej wersji smakowej smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!