25.12.2022

soczyste mielone kotlety wołowe z tymiankiem na maśle klarowanym...

Składniki:
bułka pszenna 1 sztuka większa, mielone mięso wołowe 70 dag, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka średnia, kucharek 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, pieprz zmielony 1 łyżeczka, tymianek 2 łyżeczki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, masło klarowane 2łyżki


Mielone mięso z wołowiny (kupuję w zaufanym boksie na hali targowej) dodać do miski, wbić jajka, wsypać pieprz mielony, kucharka, sól, tymianek, bułkę moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, zetrzeć cebulę na tarce grubsze oczka (ważny jest sok z cebuli po starciu, z krojenia nie ma takiego sok), wszystko dokładnie ręką wszystko wyrobić z 4 minuty na kleistą masę, powinna być nieco luźna.

Formować zwilżonymi dłońmi kotlety mielone nie grube i nie duże, obtaczać w mące z każdej strony.

Kłaść na patelnię z masłem klarowanym, smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką patelnię i na mniejszym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 1 minutę z każdej strony - kotlety mielone z dobrej jakości mięsa wołowego są bardzo smaczne, mają smak przypominający burgery, są soczyste, delikatne i smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!