19.12.2022

pyszne kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla...

Składniki:
ryż sypki 3 szklanki lub 4 woreczki + 3 łyżki soli + woda 4 litry, cebula 4 sztuki średnie + cukier 1 łyżeczka, czosnek 1 główka średnia, olej rzepakowy 1/2 szklanki, szpinak mrożony 1/2 opakowania, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 5 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, przyprawa wpłynie 3 łyżeczki


Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, zostawić na durszlaku do wystudzenia.

Na oleju rzepakowym usmażyć na złocisto drobno pokrojoną cebulę, dodać cukier 1 łyżeczka (cukier dodany do cebuli nadaje jej lepszego smaku), pod koniec dodać wyciśnięte w prasce do czosnku obrane ząbki czosnku, wymieszać i smażyć z 5 minut na średnim ogniu.

Do cebuli dodać połowę opakowania szpinaku i dusić z cebulą do odmrożenia szpinaku, co jakiś czas zamieszać, dodać ostrą i słodką paprykę (papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku), wystudzić na patelni.

Do m,iski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką.

Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie i przyprawę do grilla, wyrobić dokładnie ręką.

Od razu zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości i nie za grube kotlety (do 1,5 cm grubości), kłaść na gorący olej rzepakowy i z każdej strony smażyć na nieco większym ogniu (u mnie indukcja moc 8) z każdej strony po 4-5 minut na rumiano, odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję - bardzo smaczne, aromatyczne kotlety z ryżu z dodatkiem szpinaku i przyprawy do grilla, kotlety są dobre na ciepło ale nam smakują najlepiej na zimno np. z sosem czosnkowym czy keczupem lub z surówkami..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!