14.12.2022

pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym...

Składniki:
podgrzybki suszone zmielone 3/4 szklanki, woda 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki

mielona łopatka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, cebula rozdrobniona 1 sztuka średnia, bułka pszenna 2 sztuki, kasza manna 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba

śmietana 12% 200 gram, mleko 3,2% 3 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek


W garnku zagotować wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wsypać zmielone suszone podgrzybki, gotować 35 minut na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.

Świeże mielone mięso łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać na kleistą masę z kucharkiem, jajkami, rozdrobnioną w rozdrabniaczu cebulą, pieprzem mielonym bułkami moczonymi w wodzie i z wody odciśniętymi, kaszą manną.

Formować zwilżonymi dłońmi nie duże pulpety, obtaczać je w mące pszennej (mąkę mam w woreczku i nie sypie się na blat) z każdej strony.

Wkładać pulpety do wywaru grzybowego, po wypłynięciu na wierzch gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.

Wymieszać z mąką śmietanę, mleko i wlać do wywaru, gotować mieszając do zagęszczenia sosu.

Na koniec dodać koperek, miałam zamrożony, wymieszać, podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - zawsze mam zmielone podgrzybki suszone w słoikach z liściem laurowym (chroni przed ewentualnymi robaczkami), są doskonałym dodatkiem do sosów, zup, bigosu, czy innych potraw, pulpety są smaczne w tym sosie..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!