12.12.2022

domowe pierogi z ruskim farszem...

Składniki:
farsz ruski: ziemniaki 1/2 kg ugotowane w osolonej wodzie, twaróg śmietankowy 25 dag, cebula duża + masło 1/4 kostki + papryka ostra 1 łyżeczka + sól 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki

ciasto na pierogi: mąka tortowa 70 dag, masło 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, woda gorąca 350-400 ml, mąka do podsypania blatu - ile potrzeba


Cebulkę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć z papryką ostrą, solą (1/4 część cebulki zostawić na patelni), cebulę wsypać do miski i wystudzić.

Ziemniaki ugotowane i twaróg w prasce do ziemniaków przecisnąć, dodać majeranek, pieprz mielony i wszystko dobrze wymieszać.

Mąkę tortową wsypać do miski, dodać masło, sól, wlać gorącej wody i wyrobić sprężyste ciasto.

Z porcji ciasta na blacie posypanym mąką rozwałkować cienki placek, szklanką wykrawać placki.

Na każdy placek na środku nakładać łyżeczką porcję farszu.

Placek złożyć na pół i lepić brzegi pierogów.

Wsypać do wrzącej, osolonej wody porcje pierogów i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem pierogi wyjmować z garnka na talerz.

Do patelni z resztą cebulki dodać 1/2 kostki masła i stopić, na sam koniec dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu natkę pietruszki 1/2 pęczka i polać pierogi na talerzu - ciasto na pierogi jest z dodatkiem masła, ciasto jest delikatne, miękkie i z farszem ruskim smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!