4.11.2022

szybkowar- z płaskiej kapusty gołąbki...

Składniki:
kapusta płaska gołąbkowa 1 sztuka duża, mielona łopatka 60 dag, ryż 2 woreczki, jajka 2 sztuki "L", przyprawa Harrisa 1 opakowanie, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa

ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 4 szklanki

wywar z gołąbków, 4 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, przecier pomidorowy 150 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 100 gram


Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając widelcem liście z główki, wystudzić i ścinać na płasko gruby nerw.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.

Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę.

Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem i do rana zostawiam w otwartym szybkowarze), gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do garnka, wsypać mąkę, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy,śmietanę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia i zdjąć z ognia - bardzo smaczne gołąbki z szybkowara, farsz z dodatkiem przyprawy Harrisa ma wyśmienity smak, kapusta płaska gołąbkowa jest lekko słodka i krucha.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!