4.11.2022

kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne...

Składniki:
włoszczyzna ćwierć pęczka, pieczarki 6 sztuk większe

cebula 1 sztuka duża + cukier 1 łyżeczka + olej rzepakowy 3 łyżki

mielona łopatka 50 dag, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, bułka tarta 5 łyżek, śmietana gęsta 18% 2 łyżki bułka pszenna do moczenia 1 sztuka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Obraną włoszczyznę i pieczarki pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować.

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na złocisto na oleju z odrobiną cukru.

Do miski dodać mielone mięso, warzywa rozdrobnione, cebulę, jajka, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka, śmietanę, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, ręką wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.

Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść na gorący olej.

Z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, na koniec nakryć pokrywką i dusić z 7 minut - bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem pieczarek i warzyw, smakują i na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!