20.11.2022

roladki z udek w sosie pieczarkowym...

Składniki:
podudzia kurczaka bez kości 5 sztuk, papryka ostra i sól - ile potrzeba, słonina wędzona 100 gram, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, pieczarki 50 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki + śmietana 100 gram + woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka


Opłukać mięso pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde podudzie położyć na desce, posypać papryką ostrą, solą, nakryć woreczkiem i kłykciami palców rozbić nie za mocno, na mięsko położyć małe plasterki wędzonej słoniny i zawinąć roladki, spiąć wykałaczką.

Roladki obsypać mąką pszenną i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony.

Podsmażone roladki wyjąć na talerz, do tłuszczu wsypać drobno pokrojoną cebulę i pokrojone ząbki czosnku i na złocisto podsmażyć.

Do cebuli wsypać pokrojone cienko pieczarki, podsmażyć z 3 minuty na większym ogniu, parę razy zamieszać.

Do pieczarek włożyć roladki, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i gotować na średnim ogniu z 20 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki - podudzia kurczaka bez kości sprawdziły się jako roladki, są delikatne, szybko miękkie, w sosie pieczarkowym smakują doskonale, można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!