23.10.2022

pyszne ciasto pieczone z jabłkami z kisielem...

Składniki:
jabłka kwaskowate 1 kg + woda 3/4 szklanki + cukier 1 szklanka + kisiel wiśniowy i 1/2 szklanki wody do wymieszania

jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, palma 250 gram miękka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Jabłka umyte pokroić na plasterki (jak skórka jest ładna to nie obieram) do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości jabłek (jabłek nie rozdrabniam, mają być kawałeczki) i wsypać cukier, wlać kisiel wymieszany z wodą i mieszać do zagęszczenia , zostawić do wystudzenia na "letnie" aby mocno nie stężały.

Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, miękką palmę, cukier, cukier wanilinowy i mikserem utrzeć do spienienia z 2 min uty na najwyższych obrotach.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem na gładkie i nie za gęste ciasto.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę ciasta rozsmarować na dnie formy, wyłożyć jabłka z kisielem, wygładzić wierzch.

Resztę ciasta rozsmarować na jabłkach i piec w nagrzanym na 200C piekarniku, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem - jabłka gotowane zaciągnięte kisielem to idealny sposób na dodatek do ciasta, ciasto jest delikatne, lekkie jak biszkopt i smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!