15.10.2022

w rękawie pieczone na rumiano udka kurczaka...

Składniki:
Udka kurczaka 4 sztuki duże, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, sól 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 3 łyżki, olej rzepakowy 3/4 szklanki


Duże udka kurczaka przeciąć na połowę i jest pałka i podudzie, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce większej wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do kurczaka pikantną, przyprawą w płynie, solą, włożyć porcje kurczaka i dokładnie w marynacie wymieszać, schować do lodówki na kilka godzin.

Rękaw do pieczenia umieścić w blaszce do pieczenia, powkładać do rękawa porcje kurczaka, wlać marynatę, mocno zawiązać rękaw, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, granie góra/dól około 50 minut.

Następnie rękaw rozciąć na środku i piec w termoobiegu na 160C około 10 minut, podawać na ciepło lub na zimno - udka kurczaka marynowane w przyprawie do drobiu pikantnej całą noc, pieczone w rękawie w piekarniku są mocno zrumienione i z chrupiącą skórką.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!