14.10.2022

pyszne ciasto ucierane z musem jabłkowym...

Składniki:
jabłka kwaskowate 1,5 kg + woda 1 szklanka + cukier 1 szklanka + kasza manna 3/4 szklanki

jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat rumowy 2 krople, palma 250 gram miękka, mąka tortowa 2 szklanki (250 gram szklanka), proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Obrane jabłka pokroić (wykorzystałam dość kwaśne spady z działki) i ugotować w małej ilości wody z 10 minut do odparowania wody, dodać cukier, wystudzić i pałką blendera zmiksować, dodać kaszę manną i wymieszać.

Składniki o temperaturze pokojowej=  do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę, aromat rumowy i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa będzie grudkowata.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto.

Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma), do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch.

Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch.

Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić, przed podaniem posypać puder cukier - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, jest idealną bazą jak ciasto do wielu owoców, tutaj jest mocno nadziane musem jabłkowym........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!