5.09.2022

sernik z mascarpone z brzoskwiniami "odwrócony"

Składniki:
brzoskwinie 8 sztuki duże, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 5 łyżek, budyń waniliowy 2 opakowania, twaróg naturalny 1 kg wiaderko, mascarpone 250 gram, śmietana 18% 200 gram, ciastka kruche 300 gram + 4 markizy kakaowe duże


Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej= opłukane brzoskwinie wypestkować, pokroić na kawałeczki do miski, dodać kisiel i wymieszać, zostawić.

Do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy (z białek od razu ubić pianę na sztywno), mikserem po białkach utrzeć do białości masę jajeczną z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, mascarpone, śmietanę, budyń waniliowy, kaszę manną i tylko krótko połączyć mikserem składniki.

Dodać ubitą pianę i mikserem na małych obrotach połączyć z masą serową.

Forma silikonowa 25x25 cm i 2 keksówki 22 cm  (taki sernik lepiej upiec w mniejszych formach, środek będzie upieczony), na dnie formy wyłożyć brzoskwinie, przycisnąć je do dna, na wierzchu układać herbatniki lub ciastka kruche.

Wylać masę serową na ciastka i wygładzić wierzch masy serowej.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu z 8 minut na 160C, w formie sernik dobrze wystudzić i do lodówki, aby kisiel z brzoskwiniami zastygł.

Brzegi formy poruszać, nakryć talerzem i odwrócić, po chwili forma lekko zejdzie z sernika.

Sernik trzymać a w chłodnym miejscu, ale długo stać nie będzie, bo szybko znika z talerza - kolejny "odwrócony" sernik, tym razem z mascarpone i brzoskwiniami, sernik jest lekki, bez tłuszczu..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!