9.09.2022

pyszne flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką...

Składniki:
flaki wieprzowe parzone świeże 1 kg + woda 1,5 litra do przegotowania, marchew 4 sztuki średnie, seler 1 mały kawałek, pietruszka korzeń 1 sztuka mała, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, woda 2,5 litra, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, sól do smaku - ile potrzeba, majeranek 4 łyżki, mąka pszenna 5 łyżek, palma 1/2 kostki


Flaki wieprzowe parzone wsypać do garnka zalać wodą i zagotować z 3minuty, wylać wszystko na durszlak.

Marchew, seler, pietruszkę startą wsypać do garnka, wlać wodę, dodać przyprawę do flaków, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, łyżką zebrać pianę.

Wsypać do wywaru flaki z durszlaka, gotować z 40 minut na średnim ogniu, pod koniec dodać majeranek, sól, pieprz mielony.

Na patelnię wsypać mąkę i na średnim ogniu mieszać dodać palmę, mieszać wszystko do stopienia palmy.

Zasmażkę od razu dać do gotującej się zupy mieszając do zagęszczenia - bardzo smaczne, aromatyczne flaki wieprzowe, bardzo je lubimy zwłaszcza w chłodne dni lub na "dzień po imprezie", z bułką lub chlebem smakują doskonale..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!