25.08.2022

pyszne kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką...

Składniki:
ziemniaki ugotowane 60 dag, twaróg półtłusty 250 gram, cebula 1 sztuka duża, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 8 łyżek, mąka tortowa 7-8 łyżek, mąka ziemniaczana 3 łyżki pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Ziemniaki z dnia poprzedniego przetrzeć przez praskę do ziemniaków, również twaróg przetrzeć po ziemniakach do miski.

Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem i kucharkiem, wystudzić i dodać do ziemniaków z twarogiem.

Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pieprz mielony i wyrobić szybko ciasto.

łyżką maczaną w wodzie brać porcje ciasta i formować kotlety, nie za grube, lekko je spłaszczyć.

Olej rozgrzać na patelni i kłaść kotlety.

Smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz usmażone i smażyć następne porcje - takie kotlety w stylu ruskich to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego, smakują na ciepło ale my wolimy je na zimno, można podać sos jaki się lubi.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!