19.08.2022

ciasto z nutą migdałową ze śliwkami i lukrem...

Składniki:
jajka 8 sztuk "M", palma 250 gram miękka, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 5 kropli, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 70 dag mniejsze

lukier: puder cukier 1 szklanka, woda gorąca 3-4 łyżki


Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć wszystko do spienienia i na grudkowatą masę.

Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek, dodać aromat migdałowy i tylko mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch ciasta.

Opłukane i wypestkowane śliwki poukładać gęsto skórką do dołu na cieście.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za mocno gęsty lukier, polać ciasto i w formie ciasto wystudzić - szybkie, łatwe, tanie, proste i bardzo smaczne ciasto ucierane z aromatem migdałowym i śliwkami, jest delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!